Chemise Deconstruction

Viktória Törő
Hungary

Email

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Textiltervezés, BA évközi projekt

Egy meghatározott női ruha, ingruha újraértelmezése, átalakítása a kortárs trendeknek megfelelően. Az ing sajátos karakterjegyeit felhasználva egy új forma kialakítása. Az eredeti ing könnyű anyagával és gombolódásával szemben egy nehezebb, erős gyapjúszövetet használtam és patentekkel láttam el a nyílásoknál. Az ing ujját megnyitottam az egyik oldalon, ezáltal egy pelerint alakítottam ki, ami a másik oldalt egy bújtatással köt össze. A hátoldalt az elejével a gallér formájának felhasználásával kapcsoltam össze.

Konzulensek: Szűcs Edit, Nagy Adrienn
Fotó: Orbán Szilárd
Modell: Kaszanyi Boglárka
Szöveg: Törő Viktória

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

'Asaro' Collection

Eliza Ambrus-Varga
2016
Hungary

Facebook
Behance
Email

MOME, Textile Design, BA Graduation Project

The collection is insprired by Papua New-Guinea. Plenty of tribes live in this country, but the Asaro tribe was the most exciting for me. They use very interesting and different materials in their everyday life, these are the mud that they put on their body, the net, of what they make sacks, and the most important characteristic is their huge mask made of mud. I used these characteristics during the design process. I created organic and big forms and shapes,like I saw on the masks, and used materials that refer to this tribe. I choose a black cotton net and a special textile paint that gets puffy at big heat, and with this, I could reach a muddy effect. The other significant material is a black wool fabric that has a textured, leather-like surface.

My goal was not creating a tribal costume, but I wanted to integrate this tribal inspiration into a wearable capsule collection.

Consultant: Edit Szűcs, Enikő Bodnár
Photo: Andris Vizi
Models: Kat - Visage, Tom - WAM
Make-up: Lilla Rónai
Hair: Baláz Sik

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

MOME, Textiltervezés szak, BA diploma projekt

A kollekciót Pápua Új-Guinea inspirálta. Számtalan primitív törzs él ebben az országban, ezek közül az Asaro törzs volt számomra a legizgalmasabb, akiknél nagyon érdekes anyaghasználatot figyeltem meg, ezek adják a kollekció esszenciáját: egyrészt a sár, amivel bekenik a testüket, másrészt a háló anyag amiből zsákokat készítenek, és a legfőbb ismertető jelük az óriási sárból készített maszk, amit a fejükön hordanak, és a kezükkel szobrászhoz meltóan alakítják a plasztikus formákat.

Ezeket a jellemvonásokat használtam a tervezésem során. Olyan formákat hoztam létre, amelyek szintén nagy, plasztikus formákat követnek, valamint az anyagválasztásban is a törzsre jellemző anyagokhoz nyúltam vissza. Így esett a választásom a hálóra es egy speciális hőre puffadó textilfestékre (thermostabil habnyomópép), amellyel teljesen vissza tudtam adni a saras hatást.A kollekció egyik meghatározó anyaga egy fekete, közelről bőrhatású, erősen textúrált anyag, amely kívülről műanyag borítású, ám belülről 100% gyapjú, így a bőrnek is kellemes viselet.

Nem az volt a célom, hogy egy törzsi ruházatot hozzak létre, hanem ezt az ősi kultúrát szerettem volna beemelni egy modern kapszulakollekcióba, amely tartalmaz hordható elemeket, és olyanokat is amiket tovább kellene finomítani ahhoz, hogy teljes mértékben hordható legyen, és ne csak az extravagáns réteg számára.

Konzulens: Szűcs Edit, Bodnár Enikő
Fotó: Vizi Andris
Modellek: Kat - Visage, Tom - WAM
Smink: Rónai Lilla
Haj: Sik Balázs

 

 

Haute Couture + Prét-á-Porter

Nóra Wágner
2016
Hungary

Behance
Email

METU, Craftsmanship, BA Graduation Project

In my diploma collection my aim was to combine Haute couture and the Prét-á-Porter. I wanted to make a collection where both of the concepts appear equally. Alongside of wearability and comfort It was important for me that the collection would be high quality, unique and it was prepared with meticulous care.

I chose soft, light and comfortable materials which mean for me an elegant appearance. I paired the lace, pearls and organsa with iron components such as rivets, screw washers, eyelets, key rings and other different metal parts. In my capsule collections i used raglan sleeves, high collars and the focus was on the blouses.

Supervisor: Adél Kovács, Zsófia Rákhely
Photo: Márton Visontai
Model: Sophia Bombeld - Visage, Donatella Hunyadi - Visage
Make up: Zita Szlameniczky
Hair: Márk Ádám Takács

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

METU, Kézműves szak, BA diploma projekt

Diplomamunkámban az Haute couture és a Prét-á-Porter összefonódásával foglalkoztam. Arra törekedtem, hogy egy olyan kollekciót hozzak létre, melyben mindkét fogalom egyformán érvényesül. A minőség, az egyediség, valamint az aprólékosan kidolgozott részletek mellett a hordhatóság is fontos szerepet kapott.

Könnyed, lágy tapintású, kellemes anyagokat használtam fel, melyeket egy nagyon eltérő anyagminőséggel kombináltam. Olyan mintaelemeket hoztam létre, melyben a gyöngyök, a csipke és az organza együttesét fém alkatrészekkel – szegecsekkel, csavaralátétekkel, ringlikkel, kulcskarikával, szegélyekkel és különböző kapcsokkal törtem meg. Blúzhangsúlyos ruháimhoz a fehér és bézs színeket választottam. Tervezésem során a magas állógallért, a raglán vonalú ujjat és a kámzsás kialakítású hátrészt építettem be kapszulakollekciómba.

Témavezető: Kovács Adél, Rákhely Zsófia
Fotó: Visontai Márton
Model: Bombeld Sophia - Visage, Hunyadi Donatella - Visage
Smink: Szlameniczky Zita
Haj: Takács Márk Ádám

 
 

'Restart' Collection

Gabriella Wagensommer
2016
Hungary

Facebook
Email

KREA, Fashion and Style Design, Graduation Project

The theme of my collection is my own fictitious utopia. In 2025 the Third World War broke out, as a result of explosions tons of black coal appeared in the upper troposphere. This carbon absorbed the energy of the Sun for more than twenty years, thus making twenty summerless years leading to mass starvation and deaths. After 100 years, the reorganized society of survivors manage not to devastate mother nature. As a matter of fact, they are not producing industrial amounts, but they are only making just the right amount they are going to use, wear or eat. Every one of them are equal and useful part of society and nature.

So this theme is what opened my mind, and made me finish this collection of mine. I used recycled and natural materials combined with new textiles. These clothes are showing gunge.

Supervisor: András Tóth
Photo: Boglár Peruzzi, Attila Deák
Stylist: Rihárd Alexander
Make up: Bianka Lukács
Hair: Gabriella Wagensommer
Model: Lilla Láposi, Klári Tolnai

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért!

KREA, Divat- és stílustervezés szak, diploma projekt

A diploma kollekcióm témája a saját elképzelt utópiám. 2025-ben kitör a harmadik világháború, atombomba támadás következtében több tonna feketeszén kerül a troposzférába, ami elnyeli a nap energiáját és 20 év kemény telet indukál. A kegyetlen környezeti feltételek éhezést, háborút eredményeznek, mely következményeképp tetemes pusztulásnak indul az emberiség és az állatvilág. A háború után 100 évvel a túlélőkből újraszerveződő utópisztikus társadalom arra törekszik, hogy használja, de ne kihasználja a természetet. Mellőzik a nagyipari gyártást, csak annyit termelnek, amennyit elfogyasztanak, mellőzik a társadalmi kasztokat és rétegeket. Mindenki egyenlő és értékes tagja a társadalomnak. Ennek a természetközeli, újjáéledő társadalomnak a viseletét terveztem meg.

Kollekciómban az újrahasznosított és természetes anyagokat vegyítettem új textilekkel. A ruhákat formailag nomád és grungeos jegyek jellemzik.

Témavezető: Tóth András
Fotó: Peruzzi Boglár, Deák Attila
Stylist: Alexander Rihárd
Smink: Lukács Bianka
Haj: Wagensommer Gabriella
Modell: Láposi Lilla, Tolnai Klári

 
 

'Wolf in Sheep's Clothing' Collection

Zsófia Papp
2016
Hungary

Behance
Email

MOME, Textile Design, MA Graduation Project

The Gömör knot embroidery is a traditional stitch type, which next to decoration purposes capable to surface creating and shape forming as well.

The embroidery as a decoration is not just a pattern on the surface of the carrier, but also a yarn system that influences the characteristics of the material. The knotted surface of the face makes on the back side the ‘ulv i fåreklær’ label that is ‘wolf in sheep’s clothing’ as it was designed to the ability of character creation of the stitch. The quality of the stitches change in each clothes, enhancing the tactile richness of the surfaces.

The collection is part of the "Future Traditions" project.

Supervisor: Hedvig Harmati DLA
Consultant: Eszter Révész, Zita Merényi, Balázs Vargha
Photo: Gergely Tarján, Ádám Polhodzik

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

MOME, Textiltervezés szak, MA diploma projekt

Munkámban egy tradicionális öltéstípussal képzek struktúrát, alkotok felületeket és alakítok formát. Az öltözékkollekcióm a gömöri csomóshímzés alternatív felhasználására épül.

A hímzés mint díszítés nemcsak mintázat a hordozó alapanyag felületein, hanem az anyag karakterét is befolyásoló fonalrendszer. A színoldal plasztikus felületét képző csomózás a fonák oldalon „ulv i fåreklær”, azaz „báránybőrbe bújt farkas” feliratot rajzolja, tervezetten utalva az öltés karakteralkotó képességére. A öltéshez használt szálak minősége öltözékekként változik, fokozva a felületek taktilis gazdagságát.

A mestermunka a textil tanszék "Future Traditions" projektjének részét képezi.

Témavezető: Harmati Hedvig DLA
Konzulens: Révész Eszter, Merényi Zita, Vargha Balázs
Fotó: Fotó: Tarján Gergely, Polhodzik Ádám

 

 

'#youshouldfollowme' Collection

Korinna Sebők
2016
Hungary

Behance
Email

METU, Craftsmanship, BA Graduation Project

In my thesis I invesigated the differences of fashion followers and fashion leaders and I wanted to continue this theme in my capsule collection. I tried to combine the different styles of various fashion bloggers (who take big part in spreading - and creating - new trends). At the beginning of my final project I have chosen four styles: grunge, sporty, minimalist and infantile. My aim was to combine these styles and create a new and interesting way to show the chosen styles' main silhouettes (e.g. pairing the hoodie with a long silk skirt) and maybe create a new trend just like a fashion leader would.

Consultant: Adél Kovács, Zsófia Rákhely
Photo: Márton Visontai
Model: Sophia Bombeld (Visage), Donatella Hunyadi (Visage)
Make up: Zita Szlameniczky
Hair: Márk Ádám Takács

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

METU, Kézműves szak, BA diploma projekt

Kollekcióm tervezésének kiindulási alapja a már szakdolgozatomban is vizsgált divatirányítók voltak, közülük kiemelve pedig a divatbloggerek. Célom a náluk (divatblogjaikon és különböző social media platformjaikon) megfigyelt eltérő stílusok egyesítése egy kollekción, öltözéken és akár egy ruhadarabon belül. Az általam választott stílusok (grunge, sportos, minimalista, infantilis) legfontosabb tulajdonságai a sziluetteken, anyagminőségeken, színeken és mintákon, illetve a ruhadarabok különböző kombinációján keresztül jelennek meg.

Konzulens: Kovács Adél, Rákhely Zsófia
Fotó: Visontai Márton
Model: Bombeld Sophia - Visage, Hunyadi Donatella - Visage
Smink: Szlameniczky Zita
Haj: Takács Márk Ádám

 
 

'Socks' Collection

Laura Nyeste
Barbara Gulyás
2016
Hungary

Email

KREA, Fashion and Style Design, Graduation Project

The main inspirations of our diploma-collection are fine arts, and their application in everyday life. In order to find the concept and the appropriate keywords/sentences, we have visited many artists and professionals for assistance. After a few conversations with them, we have begun to understand what does “contemporary” mean today. It means for instance that everyone can be the part of it, the mixture of different technics, it does not have an effect on the spectators, and it’s actual and instinctual. We applied these by taking our materials to an exhibition organized by us, where the artists and those who have nothing to do with art could equally participate and contribute to the outcome by creating their own ideas.

Then we chose the parts of the painted materials what we wanted to emphasize, and created the planned costumes of them. The shapes of the collection are composed of the mixture of feminine and masculine portions, displayed them in a “gag-style”.

Supervisor: András Tóth
Photo: Fejes Bálint
Make up: Papp Charlotte
Hair: Szabó Beáta
Stylist: Wigand Bettina
Model: Merse (SAM the Agency), Nóra (Highlight Models)

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

KREA, Divat- és stílustervezés szak, Diploma projekt

A diplomakollekció (A/W 16) fő inspirációja a kortárs képzőművészet és annak belecsempészése a hétköznapokba. A koncepció és a megfelelő kulcsszavak/mondatok megtalálásához több kortárs művésszel és azzal foglalkozó szakembert is felkerestünk. Egy-egy személyes beszélgetés után körvonalazódott az az irány amely a „kortárs” fogalmát napjainkban kimeríti. Többek között az, hogy bárki a részesévé válhat, vegyes technikák alkalmazása, nincs befolyással a nézőre, aktuális és ösztönös. Ezek úgy épülnek be a kollekcióba, hogy a felhasznált anyagok egy része, egy általunk megszervezett „kiállításra” kerültek, amelynek célja az volt, hogy művészek és nem művészek egyaránt alkothattak.

A megfestett anyagokból utána készítettük el a megtervezett ruhadarabokat, általunk kiválaszthatva azokat a részleteket amelyeket hangsúlyozni szerettünk volna. A kollekció formavilágát tekintve a feminin és a maszkulin stílusjegyeket vegyítettünk egymással, és azokat "geges" módon próbáltuk megjeleníteni.

Témavezető: Tóth András
Fotós: Fejes Bálint
Smink: Papp Charlotte
Fodrász: Szabó Beáta
Stylist: Wigand Bettina
Modellek: Merse (SAM the Agency), Nóra (Highlight Models)

 
 

'Tatami' Collection

Adrienna Nagy
2016
Hungary

Behance
Email

MOME, Textile Design, BA Graduation Project

The 'tatami' collection is based on the elements of japan interior design. One of the most important part of the traditional japanese-style rooms is the tatami, used as the rooms flooring material. The garment's patterns are designed following the typical tatami layouts. The simple and clean "kimono style" have been broken with interesting shapes and structures, playing with cutting outs and layering. The collection's green-white-red world is a traditional color combination of Japan, and have been used a lot in clothing, decoration and gastronomy too.

Consultant: Edit Szücs, Kriszta Remete
Photo: Nikolett Kustos
Make up: Charlotte Papp
Models: Andras, Charlotte, Sophie
Bags: Fanni Kronusz
Shoe: Fanni Kronusz, Adrienna Nagy

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

MOME, Textiltervezés szak, BA diploma projekt

A 'tatami' kollekció inspirációjaként a japán belsőépítészet, és annak elemei szolgálnak. Lakásaikban, belső tereikben a megemelt földszintet szerves padlózat, tatami borítja. Az általuk használt hagyományos tatami mintarendszereket megtartva jöttek létre a ruhák szabásmintái, az egymáshoz kapcsolódó és helyenként elváló elemek egyre inkább széthulló rendszerekként alkotják meg az öltözékeket. Formavilágában a japán tradicionális viselet, a kimonók letisztult stílusát követtem, azt a bevágásokkal és lapolódásokkal téve egyedivé. A kötött anyagokon megjelenő struktúrákat a zen kertek kavicsos talajának gereblyézett felületei ihlették. A kollekciót a japán szerencseszínek uralják: a zöld, fehér és rózsaszín különböző árnyalatait szívesen alkalmazzák dekorációikban, öltözékeikhez és ünnepi ételeikhez.

Konzulens: Szücs Edit, Remete Kriszta
Fotó: Kustos Nikolett
Smink: Papp Charlotte
Modell: Andras, Charlotte, Sophie
Táska: Kronusz Fanni
Cipő: Kronusz Fanni, Nagy Adrienna

 
 

'Moldva' Collection

Lúcia Mészáros
2016
Hungary

Email

METU, Craftsmanship, Semester Project

Iinspirated from the moldavian csango folkcostumes and I made my three pieces collection. I used the folkcostumes cut lines. I mixed the men and women basic clothes. The women raglan sleeves shirtwith front cutted and sleeves decorated, I made it as a neoprene sweater with hand knitted details. The man fur vest and long shirt , I made them as a variable dress which is formed by the original fur surface during manipulation of the material.

Consultant: Adél Kovács
Model: Enikő Halász - Prime Model Management
Photo: Ágnes Farkas

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

METU, Kézműves szak, évközi feladat

A moldvai csángó népviseletből inspirálódtam és valósítottam meg a három ruhadarabból álló Moldva kollekciómat. A csángók népviseletének szabásvonalait vettem alapul. Ötvöztem a férfi és a női alap ruhadarabokat. A női raglán ujjas, elöl osztott és a karján díszített inget, pulóverként neoprénből készítettem el és kézzel kötött passzéval egészítettem ki. A férfi irha mellényt és hosszú inget, egy variálható ruhában gondoltam tovább, ami az anyagmanipuláció során alakítja ki az eredeti irha felületet.

Konzulens: Kovács Adél
Modell: 
Halász Enikő - Prime Model Management
Fotó: Farkas Ágnes

 
 

'Shima' Bag Collection

Balázs Király
2016
Hungary

Facebook
Behance
Email

MOME, Textile Design, BA Graduation Project

I was inspired by the diverse population of South America, the cultural and economic gaps, and the co-existence of these extreme contrasts. My starting point was not the traditions and characteristics of folk costumes, but the hidden eclectics beneath the surface. The concept is determined by the simultaneous presence of “traditional” and “modern”. I have formulated this contrast in the guise of three leather objects.

In terms of material usage, the leather manifests the “traditional”, while the black colored metal reveals the presence of the “civilized” man in the life of native people. The shape of the bags evokes the bow and the arrows, also, the leather symbolizes the victim, where the metal is the tool that pierces it. As the hunter chases and hunts down the beasts, so pursues the modern man the indigenous tribes by affecting their daily life in means of displacement from their homeland by drug smugglers and armed men. The sense of danger is necessarily present in the objects by the extending metals.

Supervisor: Judit Bráda, Réka Vágó
Photography: András Vizi
Model: Carol - Visage Model
Clothes: Ferenc Zepkó

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

MOME, Textiltervezés szak, BA diploma projekt

Dél-Amerika vegyes népessége, a kulturális, gazdasági szakadékok, és a végletekbe menő ellentétek együttélése ragadott meg. Nem népviseleti hagyományokból, jellegzetességekből indultam ki, hanem a felszín alá bújtatott eklektikából. A tradicionális és a modern egyidejű jelenléte határozza meg a koncepciómat. Ezt az ellentétet fogalmaztam meg három bőrtárgyban. 

Anyaghasználat szempontjából a bőrrel nyilvánul meg a tradíció, a feketére színezett fémekkel pedig a „civilizált” ember jelenléte a természeti népek életében. A táskák formavilága az íj és a nyilak alakját idézi, egyúttal a bőr az áldozatot, a fém az azt átdöfő eszközt jelképezi. Ahogy a vadászó ember űzi és elejti a vadat, úgy hajszolja a modern ember a bennszülött törzseket azzal, hogy mindennapjaikat befolyásolja az őket szülőföldjükről kiszorító kábítószercsempészek és fegyveresek. A tárgyakban szükségszerűen a veszélyérzet is megjelenik azáltal, hogy a fémek túllógnak a bőr szélein.

Témavezető: Bráda Judit, Vágó Réka
Fotó: Vizi András
Modell: Carol - Visage Model
Ruhák: Zepkó Ferenc