Time Perception Devices

Gergő Csicsics
2016
Hungary

Facebook
Behance
Email

NYME, Product Design, BA Graduation Project

I designed a device which shows us the time by intervals instead of appointments. It's a wrist wearable timer which we can set at time intervals. The device indicates when the time expires. I planned a different indication than usual, instead of visual and sonic signs I used a tactile one. The strap gently constricts the user's wrist. I designed three versions of the device: The basic version works independently and there is one that looks the same as the basic version, just also working with an application, and one which only works with an application, without display. Every version has more than two shapes: One is like a festival wristband and the other is like a watch. The strap is removable, and you can choose among different material patterns and styles.

Supervisor: Dr. Máthé Katalin
Consultant: Dr. Katalin Máthé, Gergely Nádas, Gábor Bánáti

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

NYME, Formatervezés szak, BA Diploma Projekt

Egy olyan eszközt terveztem, amivel időpontok helyett időintervallumokban gondolkodva szemlélhetjük az időt. Ez gyakorlatilag egy csuklón elhelyezett időzítő, amelyen időtartamokat állíthatunk be, melyek után az eszköz jelez. Az időintervallumokban való időfelfogásnak a legnagyobb előnye hogy általa jobban elmerülhetünk az adott tevékenységben, nem kell görcsösen nézegetnünk az órát, rábízhatjuk magunkat az eszközre. A jelzésnél eltértem a hagyományos képi és fényi ingerektől, ezért a tapintás mentén indultam el. Végül a csukló megszorítása lett a jelzés, ezt belül egy mechanikus szerkezet végzi. Három verziót terveztem a tárgyból: a hagyományos csak önmagában működőt, egyet, ami működik alkalmazással is, és egyet, ami csak alkalmazással működik, ezen nincs kezelőfelület, sem kijelző. Mindegyik verzió kétféle kivitelben készülne el, egy karszalag- és egy óraszerű kivitelben. A szíj cserélhető, több szín és minta közül lehet választani.

Témavezető: Dr. Máthé Katalin
Konzulensek: Dr. Máthé Katalin, Nádas Gergely, Bánáti Gábor

 
 

'Re-Lux' Venetian Blinds

Anikó Szabó
2016
Hungary

Facebook
Behance
Email

MOME, Textile Design, MA Graduation Project

This diploma work reflects on the currently existing solar blinds/roll-up shutters with traditional weaving techniques. The material collection is composed of hand-loom weaving materials, which have been designed in a way that the final fabric doesn’t require additional work, and has the structure of venetian blinds already when taken off the weaving loom. I wove two different fabrics at the same time and connected these at pre-determined stages. The structure is fixed at these link-up points when pulled up.

Supervisor: Judit Bráda
Consultant: Annamária Simándi-Kövér

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

MOME, Textiltervezés szak, MA Diploma Projekt

A diplomamunka a ma létező árnyékolókra reflektál, hagyományos szövési technikákkal. Az anyagkollekció kézi szövetekből áll, melyek szerkezete már szövés közben úgy lett kialakítva, hogy a szövőszékről levéve, a kész szövet utómunkálatokat már ne igényeljen, a reluxákra jellemző szerkezetet már ebben a fázisban magában hordozza. Kettős szövetet készítek, mert ezzel a technikával egyszerre tudok létrehozni két külön álló anyagot, egy időben. A szöveteket előre megtervezett szakaszonként összekapcsolom. A szövet képét éles váltásokkal alakítom ki, ezzel segítve a reluxa szerkezet kialakulását.

Témavezető: Bráda Judit
Konzulens: Simándi-Kövér Annamária

 
 

'TACTAGON' Game

Vivien Szűcs
2016
Hungary

Facebook
Behance
Email

NYME, Product Design, BA Graduation Project

As a diploma work I designed a game that can be both enjoyable and challenging for children and adults, who are visually challenged but also for those with healthy sight. An important aspect was to create a game that is multifunctional – in this case it means that it can be played alone or in company as well. Out of the given elements, a single player can produce five different shapes. In the multiplayer version, players can gather points by closing certain areas. The toy aims to provide a possibility for visually impaired people to play alone without any need of help, and to improve their sense of feeling and memory while engaging themselves. Moreover, it offers a nice opportunity to bring visually impaired people and people with healthy sight closer.

Supervisor: András Gosztom
Consultant: Gergely Nádas

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

NYME, Formatervezés szak, BA diploma projekt

Diplomára egy olyan játékot terveztem, amit vak és látó, gyermek és felnőtt személy is egyaránt élvezhet és kihívásként tekinthet rá. Fontos szempont volt, hogy a játék többfunkciós legyen, ami azt takarja, hogy egyedül és társaságban is játszható. Az egyedüli játéknál a játékos 5 különböző formát tud kirakni adott elemekből, a társasjátéknál pedig pontokat kell gyűjteni, amit felületek bezárásával lehet elérni. A játék célja, hogy a látássérült személyek egyedül, mindenféle segítség nélkül játszhassanak, lekössék magukat és közben fejlesszék tapintásukat és memóriájukat, és mindemellett közelebb hozza egymáshoz a vak és a látó személyeket.

Témavezető: Gosztom András
Konzulens: Nádas Gergely

 
 

'Konnect' Meditation Device

Sándor Balázs Tóth
2015
Hungary

Linkedin
Behance
Vimeo
Email

MOME, Product Design, MA Graduation Project

Konnect is an interactive meditation device concept that consists of a smartphone application and two smart bracelets containing motion-tracking sensors. The aim of this concept is to provide the practical advantages of motion-based meditation practices – reduce stress and increase concentration – in an easy and entertaining way. The usage of the device is based on a series of simple arm motion exercises. The real-time sound feedback through the smartphone speaker or earphones helps to create intense atmosphere, and makes learning and practicing the movements easy. Visualized stress and concentration levels can also be tracked by the user through this application.

Supervisor/Consultant: Panni Pais, Attila Cosovan
Choreography/Model: Anita Barabás
Sound Design: Tamás Hauptricht
Cameraman: Rida Cador
Hewer: Péter Krucsai

___

MOME, Formatervezés szak, MA diploma projekt

A Konnect egy interaktív meditációs eszköz koncepció, ami kettő mozgáskövetést lehetővé tevő szenzorokat rejtő okos karkötőből, és a vezérlésért felelős applikációból áll.

A koncepció célja a mozgásalapú meditációs technikák által nyújtott gyakorlati előnyöket – a stressz csökkentése és a koncentráció növelése – könnyű és szórakoztató formában elérhetővé tenni.

Az eszköz használatának alapját egy egyszerű, karmozdulatokból álló, bővíthető feladatsor képezi. Az elmélyült hangulat megteremtését, valamint a mozdulatok elsajátítását és gyakorlását valós idejű hangvisszajelzések segítik az okos telefon hangszóróján vagy fülhallgatón keresztül. A lelki stressz mértékének alakulása, és a koncentrációs készség fejlődése vizualizált formában nyomon követhető az applikáción belül.

Témavezető/konzulens: Pais Panni, Cosovan Attila
Koreográfia/modell: Barabás Anita
Hangtervező: Hauptricht Tamás
Operatőr: Cador Rida
Vágó: Krucsai Péter

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare

 
 

Smart by Cycle

Szabolcs Söjtöry
2015
Hungary

Facebook
Email

MOME, Product Design, MA Graduation Project

The Smart by Cycle project is a complex system designed for cyclists (based on cyclist-lifestyle) and a companion website. The system has three main parts: the first is built in the stem of the bike, the second is a wristband to collect biometrical data and the third is a watch body that can be clipped on either of the other parts.

If the watch body is attached on the stem while we are biking, it can show information about our trip (speed, distance, etc.) furthermore we can use it for navigation or it can show our biometrical data measured by the wristband. In case we are away from our bike we can fit the watch body into the wristband to use it as a standard watch. Also, we can get notifications from our bike in case of unexpected movements, so our bike will always be safe wherever we leave it.

We can check, analyze or share our results on the website, and this can create a helpful system both for the individuals and the cyclist society.

Supervisor: Attila Cosovan
Consultant: András Mohácsi
Photo: Szabolcs Söjtöry

 

___

MOME, Formatervezés szak, MA diploma projekt

A Smart by Cycle egy bringásoknak készülő, a kerékpáros életmódhoz igazodó tárgyrendszer, és az ahhoz kapcsolódó webes felület. A tárgyrendszer 3 elemből áll: egy a bicikli kormányába épített elemből, egy biometrikus adatok mérésére szolgáló csuklópántból és egy óratestből.

Ha bringázunk, az órát a kormányon lévő elembe illesztve információkhoz juthatunk az utazásról (sebesség, távolság, stb.), navigációra használhatjuk vagy a csuklópánt által gyűjtött biometrikus adatokat jeleníthetjük meg rajta. Ha pedig nem vagyunk a bringánál, az órát a csuklópántba illesztve információkat kaphatunk a bringánkról (jelez, ha valaki megpróbálja ellopni, stb.).

A rendszer által gyűjtött adatokat a webes felületen lehet visszakeresni, elemezni, vagy éppen megosztani másokkal, ezáltal létrejöhet egy, az egyén és a biciklis társadalom szempontjából is hasznos rendszer.

Témavezető: Cosovan Attila
Konzulens: Mohácsi András
Fotó: Söjtöry Szabolcs

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare

 
 

Finding Darkness Concept Car

Ádám Sándor
2015
Hungary

Linkedin
Email

MOME, Formatervezés szak, MA diploma projekt

Először az 1950-es években vették észre a csillagászok, hogy nagyvárosok közelében egyre kevesebbet látnak az éjszakai égboltból. Az ok-okozati összefüggést sokkal könnyebb volt megtalálni, mint például szintén a közlekedés által okozott szénmonoxid szennyezés esetében, a mesterséges világítás hatalmas ütemű terjedése nyomán. Mégis a fényszennyezés, évi 10%-os növekedése ellenére elkerülte a szélesebb közvélemény érdeklődését.

Az ősember óta az emberiség számára a fény pozitív asszociációval bír. Hogy fordulhatna ellenünk az a természeti jelenség, ami nélkül az élet soha nem alakulhatott volna ki a bolygónkon? Nehezen kommunikálható probléma tehát, kezelésének pedig természetéből fakadóan – hiszen bárki tehet ellene, aki használ mesterséges fényforrást - neuralgikus pontja, hogy minél többen legyünk tisztában létezésével és következményeinek súlyosságával.

Talán kevesen gondolnánk, hogy az éjszakai égbolt elvesztését milyen nagymértékben köszönhetjük a közlekedésnek, de a fényszennyezés majdnem fele a közlekedésből származik. Ezért éreztem fontosnak, hogy a Mercedes-Benz szponzorációját egy olyan mestermunka elkészítésére használjam, mely az autóiparban elsőként foglalkozik a fenti jelenséggel.

Józanul mérlegelve nem lehetett célom a fényszennyezés csökkentése egyetlen járműkoncepció megalkotásával, inkább a teljesebb képet tekintve szeretném minél szélesebb rétegek figyelmét felhívni a problémára.

Témavezető: Stefan Handt
Konzulens: Dennis Di Pardo, Lenkei Balázs

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare

 
 

Space Souvenir

Tamás Ábel
2015
Hungary

Behance
Email
Web

MOME, Ceramic Design, MA Graduation Project

With my masterwork I am paying tribute to Theodore von Kármán with the three dimensional memorials alluding both to the Kármán-line, the boundary of outer space and the curve of the nose cone, which was designed by him. The latter is reflected by the shape of the object’s part made of glass,  the former by the transition of colors within the object itself. The transition is achieved by casting. The material of the tube and the pedestal are made of metal, to refer to Kármán’s experiments in rocketry and to symbolize a successful rocket-launch. After launching and passing the boundary of outer space, the rocket lands on Earth as a real Space Souvenir. Its point of impact - similarly to that of a meteor’s -  is always marked. The memorials function as such markers in cities that made an impact on Theodore von Kármán’s life, and vice versa - Budapest, Aachen, Kobe, Los Angeles, Paris.

Supervisor: Balázs Sipos
Consultant: Balázs Orlai
Photos: Benedek Bognár

___

MOME, Kerámiatervezés szak, MA diploma projek

Mestermunkámban Kármán Tódor szerteágazó tevékenysége előtt tisztelgek, térbeli emlékjelek formájában, melyek a róla elnevezett von Kármán rakéta-csúcsívet és a világűr határát jelző Kármán-vonalat egyesítik magukban. Az előbbi adja az emlékjel üvegrészének külső formáját, míg a világűr határát az üveg anyagán belül, öntéssel (ún. casting technika) létrehozott finom színátmenettel érzékeltettem. A fém posztamenssel kiegészülő „rakétatest” tudatos és egyben szimbolikus választás, egyrészt utal Kármán Tódor rakétakísérleteire, másrészt magába sűríti egy sikeres rakétakilövés folyamatát. A startkilövés és a világűr határának átlépése után, a rakéta valódi Space Souvenir-ként érkezik vissza a Földre, becsapódását – miként egy-egy nagyobb méretű meteorkő esetében – megjelölik. Ilyen jelölőpontként funkcionálnak az általam tervezett emlékjelek is, melyeket Kármán Tódór életében meghatározó jelentőséggel bíró városokban (Budapest, Aachen, Kobe, Los Angeles, Párizs) helyeznék el.

Témavezető: Sipos Balázs
Konzulens: Orlai Balázs
Fotók: Bognár Benedek

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare

 
 

Ta-daa! Furniture

Orsolya Szöllősi
2015
Hungary

Behance
Email

NYME, Product Design, BA Graduation Project

For my degree project, my choise of topic is the design of a furniture unit that can be combined to create furniture in various ways. It can be used as a storage unit replacing cardboard boxes. As it is fldable, it takes little space, even if not needed at the moment. Junction points are solved with textile bonding. I also designed an image for my furniture unit, its logo is the interesting twisted shape it gets when folded. As a choise of name, I am presenting the solution to the problem with an exclamation to the people. Ta-Daa, just like voilá is a jolly reference to the simplicity of the solution.

Supervisor/Consultant: Sándor Csepregi DLA, Gergely Nádas
Model: Enikő Mezei

 

___

NYME, Formatervezés szak, BA diploma projekt

Diplomamunkám témájául egy olyan bútoregységet terveztem, melyeket különböző módon kombinálhatunk bútorrá. Valamint a költözés során is használható tárolóként, helyettesítve a karton dobozokat. Lapra hajthatósága okán, kisebb helyen is elfér, ha még sincs rá szükség. Csomópontjait textilzsanérral oldottam meg. Bútor elememnek arculatot is terveztem, melynek logója a test összehajtásakor keletkező érdekes forma. Névválasztásban, a problémára kínált megoldást egy felkiáltással szeretném az emberek elé tárni. A Ta-Daa név, akárcsak a voilá szó kedvesen mutat rá a probléma egyszerű megoldására.

Témavezető/konzulens: Csepregi Sándor DLA, Nádas Gergely
Modell: Mezei Enikő

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare

 
 

Glass Stair Balustrade

Borbála Simon
2015
Hungary

Email

MOME, Glass Design, MA Graduation Project

My interest was focused within the interior design on how I can create panels and junctions that are able to form an arc. I thought this quality would be the most useful in the case of glass stair balustrades, because I noticed that nowadays these are made either by warm proceeding or are just cut into smaller pieces. I wanted to design a more spectacular, yet easily creatable object, what can be made by cold working. Initially I tried to solve it by the usage of different materials, but later I decided to let the glass be the dominant in this object.

Eventually the final model became laminated glass, it can be produced in a factory and is able to reproduce any arc - it depends only on the sizes of the panels. The curve of the balustrade creates a facture on the surface, which makes it more decorative, and if we work with laminated mirror, the interface disrupts the sight of the environment as well.

Supervisor: Gergely Pattantyús
Consultant: Balázs Sípos

___

MOME, Üvegtervezés szak, MA diploma projekt

A belsőépítészeten belül az érdekelt, hogy tudok olyan sorolható paneleket és csomópont módszert kialakítani, ami lehetővé teszi egy ív leképzését. Ezt a tulajdonságot az íves lépcsők korlátjainál találtam leghasznosabbnak, mert úgy vettem észre, hogy erre manapság vagy meleg eljárással készült üveget használnak vagy szimplán csak keskenyebbre vágott üveglapokat sorolnak. Ennél szerettem volna egy látványosabb, de mégis egyszerűen megvalósítható hideg eljárással elkészíthető megoldást találni. Rájöttem, hogy az a szándékom, hogy a korlátnál maga az üveg érvényesüljön és minél kevesebb külső anyag felhasználásával lehessen létrehozni.

Az elkészült tárgy végül gyárilag is kivitelezhető megmunkált laminált üveg és a panelek méretétől függően bármilyen ívet képes felvenni. Az ív kialakítása során a hajtogatás létrehoz egy felszíni struktúrát, ami növeli a tárgy dekorativitását, illetve akár tükröződő felület kialakítása esetében a környezetének a látványát is megbontja. Elsődlegesen irodaépületekben tudom elképzelni a használatát.

Témavezető: Pattantyús Gergely
Konzulens: Sípos Balázs

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare

 
 

Air in Design

Attila Schwarczkopf
2015
Hungary

Linkedin
Email

UAL, Industrial Design, MA Graduation Project

During my design research I investigated the connection between aerodynamics and design. The project explored the human sense of space and how people are related to the invisible, air-filled environment. I developed a new kind of home furniture, which creates a virtually separated, personal space around the user by use of flow visualisation. The device provides a designed experience that could help people to feel relaxed and centred and also challenges their understanding and perceptions of the unseen atmosphere by showing the hidden beauty of airflow around them.

Supervisor/Consultant: Prof. Ralph Ball, Dr Stephen Hayward

___

UAL, Ipari formatervezés, MA diploma projekt

Kutatásom középpontjába a design és az aerodinamika közötti kapcsolatot helyeztem. A projektem során az ember és a körülöttünk lévő levegő, e láthatatlan anyag interakcióját vizsgáltam. Egy olyan otthoni eszközt terveztem, amely virtuálisan leválasztott teret hoz létre a felhasználó körül a levegő áramlásának vizuális megjelenítésével. Olyan élményt, megtapasztalást nyújt, amely alkalmas arra, hogy használóját relaxált állapotba hozza, valamint ráirányítja a figyelmet a körülöttünk mozgó, áramló levegő - és általa szimbolikusan a természet - rejtett szépségeire.

Témavezető/konzulens: Prof. Ralph Ball, Dr Stephen Hayward

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare