Natura Collection

Angéla Bognár
2018

Instagram
Email

Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest
Textile Design, MA Graduation Project

The knitwear and accessories collection are inspired by the feelings that have determined the summers of my childhood in the countryside, and where I experienced the symbiosis with nature, which encourages a high intense of responsibility and respect for our natural environment.

I have experienced the physical feelings in nature, in which the body is directly connected with the nature surrounding it and the associations of related memories are used in the design and preparation of the strata of knit fabrics. I used only natural ingredients, cotton, wool, linen and natural cow leather for making the pieces of the collection. All items of garments and accessories have been knit in shape, so they have not been scraped during the assembly.

During the design I tried to combine the pieces, so the eight garments, three bags and the picnic cover can be varied in at least twelve sets.

Consultants: Judit Bráda, Ildikó Kele
Models: Judit Wilhelm, Janka Kováts
Photo: Fábián Tóth
Words: Angéla Bognár

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Textiltervezés, MA diploma projekt

A kötött öltözék és kiegészítő kollekciót azok az érzések inspirálták, melyek meghatározták gyermekkorom vidéken töltött nyarait, s amelyek során megtapasztaltam azt a szimbiózist a természettel, ami nagyfokú felelősségvállalásra és tiszteletre ösztönöz a természetes környezetünkkel kapcsolatban.

A természetben megtapasztalt fizikai érzéseket, melyek során a test közvetlenül kerül kapcsolatba az őt körülvevő természettel, valamint az ehhez kapcsolódó emlékek asszociációit használtam fel a kötött anyagok struktúráinak tervezése és elkészítése során. Kizárólag természetes alapanyagokat, pamutot, gyapjút, lent és natúr marhabőrt használtam fel a kollekció darabjainak elkészítésénél. A ruhadarabok és kiegészítők minden elemét formára kötöttem, így nem keletkezett szabászati hulladék az összeállítás során.

Tervezés során törekedtem a darabok kombinálhatóságára, így az elkészült nyolc ruhadarab, három táska és a pikniktakaró legalább tizenkét szettben variálható.

Konzulensek: Bráda Judit, Kele Ildikó
Modellek: Wilhelm Judit, Kováts Janka
Fotó: Tóth Fábián
Szöveg: Bognár Angéla

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Cross Craft

Lúcia Kiss
2019

Instagram
Email

Budapest Metropolitan University
Textile Design, BA Tender Project

In my design I used a previous project which was about an alternative use of traditional pinking. I made a structure with a ready-made element which shape i used for the new design. The new elements were cut by laser and made with from wood, leather, and wool. I played with the features of the materials for making flexible structures. I made 6 surfaces with various use of the same cross element.

Consultant: Anett Papp
Photo: Nicola Zucca
Words: Lúcia Kiss

Budapesti Metropolitan Egyetem
Textilművesség, BA pályázati projekt

Tervezésem kiindulópontja egy korábbi egyetemi feladat volt ahol alternatív módon dolgoztam fel egy tradicionális textiltechnikát az azsúrozást. Ennek során olyan szerkezeteket hoztam létre, melynek alapja egy kész elem, ezt az alapfotmát emeltem át egy új tervezői folyamatba. Alapanyagként felhasználtam rétegelt falemezt melyből lézervágással hoztam létre az alapelemet. Párhuzamosan dolgoztam más anyagminőségekkel mint bőr és a filc. Ezen anyagok lágy tulajdonságait kihasználva különböző flexibilis felületeket hoztam létre.

A szerkezetbe épülés vizsgálata során lényegi különbözőségeket találtam az alapanyagok variálásával. Többféle kötésponttal és illesztési megoldással sorozat jött létre. Pályamunkám egy anyagában különböző, de alapelemében azonos struktúra sorozat.

Konzulens: Papp Anett
Fotó: Zucca Nicola
Szöveg: Kiss Lúcia

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Revelation

Bettina Wolf
2018

Facebook
Behance
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, MA Graduation Project

The main theme of my design was the conflict between introverted individuals and today’s rather extrovert-oriented environment, especially the fashion industry. When designing the collection I took into account the needs of an introverted personality. My collection consists of five overalls with seemingly identical lines, symbolizing the process of opening up. Each piece opens differently: what looked the same first, turns out to be very different, illustrating the diversity of a reserved person.

Supervisor: Dóra Konsanszky
Photo: Boglár Peruzzi
Words: Bettina Wolf
Model: Polett Hencz

Budapesti Metropolitan Egyetem
Divattervezés, MA diploma projekt

Tervezésem témája az introvertált egyének és a mai, inkább extrovertáltakra hangolt közeg, különösen a divatipar ütköztetése volt. A kollekció tervezésénél figyelembe vettem egy introvertált személyiség igényeit, ezért választottam az overált a kollekció alapjául, amely egy darabból biztosít komplett öltözetet, így nem bonyolítja az öltözködésben való választást. Kollekcióm öt azonos szabásvonalat követő overálból áll és a zárkózottság feloldásának folyamatát szimbolizálja. Minden egyes darab máshogy nyílik meg, így kiderül, hogy az azonosnak tűnő formák mégsem egyformák, ezáltal bemutatom egy zárkózott személyiség sokszínűségét.

Témavezető: Konsanszky Dóra
Fotó: Peruzzi Boglár
Model: Hencz Polett
Szöveg: Wolf Bettina

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Imperfection Collection

Réka Poláková
2019

Instagram
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, BA Semester Project

The aim of my collection was to strengthen the current social movements that advocate the beauty of the ‘imperfect’ or ‘defective’ body. Even though there are already palpable elements of success in the attempts of creating a more inclusive society, there are still institutions that promote surreal and unattainable ideals of beauty.

In this collection the emphasis is on different dermal mutations such as the werewolf syndrome, the bubble man syndrome, skin pigmentation, and freckles. The references to these cases are displayed on the dresses at the reflective areas.

Supervisor: Zita Merényi
Photo: Anna Szohr
Model: Lucy - Avantage Models
Words: Réka Poláková

Budapesti Metropolitan Egyetem
Kézműves tárgykultúra, BA évközi projekt

A kollekció létrehozásával az volt a célom, hogy rávilágítsak az átlagostól való eltérés esztétikájára, illetve azt minél elfogadhatóbbá tegyem. Nap mint nap szembesülök azzal, hogy a társadalom szűrőjén csak a szép, a tökéletes jut át, a megszokottól eltérő, hibásnak tartott kirekesztődik. Ez ellen tennünk kell! Tehát az egyén is lehet szép, ha egyenetlen a bőre, vagy ha egy-két elszíneződés figyelhető meg rajta. Igaz, manapság már egyre nagyobb hangsúlyt kap az elfogadás, de még mindig nem kellőképpen.  

A kollekcióm létrehozásánál olyan bőrhibák inspiráltak, mint a „farkasember” szőrzete, a „buborékember” hólyagjai, a pigmentfoltok, illetve a tűzfoltok. A ruhákon próbáltam úgy elrejteni a bőrbetegség megmunkált asszociációit, hogy csak a tükrös felületen legyen az látható, ugyanis ezeket a bőrproblémákat a viselőjük teljes mértékben el akarják rejteni. Létrehozásuknál így arra törekedtem, hogy ezek a kraftos felületek minél esztétikusabb külalakot nyerjenek, ami által az elfogadás még inkább megvalósulhat.

Konzulens: Merényi Zita
Fotó: Szohr Anna
Model: Lucy - Avantage Models
Szöveg: Poláková Réka

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Cityhunter

Lili Hatházi
2018

Instagram
Behance
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, MA Semester Project

Cityhunter is an imagined brand inspired by the lifestyle of digital nomads, which main platform is Instagram. The first piece of the Cityhunter collection is a transformable and practical jacket for a young world traveler. The jacket itself is black and padded, made from a water-repellent material, which protects from the cold weather.

The knitted parts of the jacket are removable with Velcro, to make it adaptable to the change of temperatures. The hood is also removable if it's not needed.

All the pockets have different functions: there is a pocket for the mobile phone (with an outlet for the headphone wire), a pocket for pens, another one for credit cards, one for a keychain, one for a purse, and the most special: a pocket for a laptop. This special pocket is on the back of the jacket and it's double padded to protect the laptop. If we don't want to wear the jacket it can be transformed into a shoulder bag, which makes it comfortable to carry.

Supervisor and consultant: Adél Kovács
Photo: Barnabás Tamás
Model: Eszter Kiss
Words: Lili Hatházi

Budapesti Metropolitan Egyetem
Divattervezés, MA évközi projekt

A cityhunter egy képzeletbeli brand, amit digitálnomád életstílus inspirált és aminek fő platformja a brand számára készült instagram oldal. Első elkészült terméke egy transzforálható dzseki, ami egy fiatal utazó számára a legpraktikusabb. Fekete bélelt, vízlepergető anyagból készült, ami megvéd a hideg időtől.

Kötött részei letépőzárazhatóak, hogy idomuljon az időváltozáshoz. A kapucni is levehető ha nincs rá szükség.

Zsebeknek különböző funkciói vannak : van zseb a mobiltelefonnak (kivezető nyílással a fülhallgató számára), a tollaknak, a bankkártyáknak, a kulcsoknak és a laptopnak is. A laptop tárolására használható hátzseb dupla bélése megvédi az eszközt. Ha nem akarjuk viselni a kabátot, a levehető pánttal könnyedén táskaként viselhetjük.

Témavezető és konzulens: Kovács Adél
Fotó: Tamás Barnabás
Model: Kiss Eszter
Szöveg: Hatházi Lili

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

My Balaton

Szilvia Farkasdy
2018

Instagram
Email

Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest
Textile Design, MA Graduation Project

For me Balaton means the summers of my childhood and the everlasting retro atmosphere. It was an important aspect when designing my Bachelor diploma work, to be inspired by personal experiences, therefore I chose my memories belonging to the summers at Lake Balaton as a source of inspiration. 

My collection combines and reconsiders the patterns of the striped camping chairs, the waving sail-canvas and the summer clothes of the 70s and 80s. 

The pieces are freely variable by means of sailing-ropes and eyelets.
The final outcome is a casual capsule collection suitable for everyday wear.

Supervisors: Ildikó Kele, Edit Szűcs
Model: Zsóka Nagy
Photo: Dávid Kovács, Jonatán Urbán
Words: Szilvia Farkasdy

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Textiltervezés, MA diploma projekt

Nekem a Balaton a gyerekkori nyaralásaimat és az örök retró hangulatot jelenti. 
Az alapszakos diplomamunkám tervezése során fontos szempont volt számomra, hogy a személyes élményeimből inspirálódjak, ezért ihletforrásként a balatoni nyárhoz fűződő emlékeimet választottam. 

A csíkos kempingszékek mintázatát, a lobogó vitorlavásznat és a ’70-es ’80-as évek nyári ruháit ötvöztem és gondoltam újra a kollekciómban.

Az öltözékek a vitorlás kötelek és ringlik segítségével szabadon variálhatók. 
A végeredmény egy hétköznapi viseletként is alkalmas laza kapszulakollekció lett.

Témavezetők: Kele Ildikó, Szűcs Edit
Model: Nagy Zsóka
Fotó: Kovács Dávid, Urbán Jonatán
Szöveg: Farkasdy Szilvia

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Nexus Collection

Gerda Baranyai
2018

Instagram
Behance
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, BA Graduation Project

Mobility and pairing various pieces of clothing got one of the major roles in my collection. I am using two innovative screen printing ink: thermal, and moisture-sensitive ones. (Both are sensitive for these external environmental factors, for which they become transparent.)

I have put great emphasis on the functional metal accessories as well, for example: buckle, zip fastener. All these were inspired by a video, which is about an installation featuring mimics on antique greek sculptures by modern video technology. Thereby, these objects become alive. I wanted to achieve the same, by using these kinds of inks, so with an external impact, the object comes to life.

Supervisor and consultant: Adél Kovács, Zsófia Rákhely
Photo: Ádám Földi
Model: Emma Muszela - Vm Model
Make-up: Tavaszka Batta
Words: Baranyai Gerda

Budapesti Metropolitan Egyetem
Divattervezés, BA diploma projekt

A diploma kollekciómban az egyik fő szerepet a mobilitás és a különféle ruhadarabok társítása kapta. Emellett két innovatív szitafestéket is használok: hőre, illetve nedvességre reagáló szitafestéket. (Mindkettő, ezekre a külső környezeti hatásokra reagálva átlátszóvá válnak.)

Nagy hangsúlyt kapnak még a funkcióval ellátott fém kiegészítők: csat, húzózár. Mindezt egy videó inspirálta, amelyben egy installáció látható, ahol ókori szobrokra, modern videótechnológiával mimikát vetítettek. Ezáltal az élettelen tárgyak élővé válnak. Ezekkel az innovatív festékekkel én is azt szerettem volna elérni, hogy egy élettelen dolog külső behatásra élővé váljon.

Témavezető és konzulens: Kovács Adél, Rákhely Zsófia
Fotó: Földi Ádám
Model: Muszela Emma - Vm Model
Smink: Batta Tavaszka
Szöveg: Baranyai Gerda

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Bag and Sleeves

Erzsébet Jiang
2018

Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, BA Semester Project

I would describe my Bag and Sleeves project as comfortable, playfulness and representing simple variations. The main parts of the jumpsuit are in the tiny changeable details. It was an improtant question for me, how can I build in a practical accessory to a sporty clothing. I used harness and several different purse hardwares to join the sacks and sleeves on the arms and legs to the romper. It was necessary to be able to clip them on and to take them off, so I used D hoops, lever snaps and sliders. By this I emphasized that it can be easily transformed into a bag or purse, depending on the mood, need and personality of the owner. I also made earrings to highlight the diversity and the bohemian feeling of the look. For materials, I chose denim and durable linen made with different coloured yarns

Consultant: Zita Merényi
Photo: Anna Szohr
Model: Barbara Lezsák
Words: Erzsébet Jiang

Budapesti Metropolitan Egyetem
Divattervezés, BA évközi projekt

A Bag and Sleeves nevű projektem a komfortosságról, játékosságról és egyszerű variációkról szól. Az alap overál feldolgozása mellett inkább az apró változtatható részletekre helyeztem a hangsúlyt. Fontos volt számomra a kérdés, hogy hogyan tudnék praktikus kiegészítőt beleépíteni egy sportos ruhadarabba. Így a karon és a lábon található zsákokat, ujjakat hevederpántokkal és különböző táskakellékekkel kapcsoltam az öltözékhez. Módosítható csomópontokat, többek között D karikát, karabinert és szorítót használtam. Segítségükkel könnyen át lehet alakítani őket erszénnyé vagy hátizsákká viselője igényeinek és személyiségének megfelelően. Továbbá készítettem hozzá fülbevalókat is, amellyel hangsúlyozom a darab bohémságát és változatosságát. Alapanyagul farmert és különböző színű vetülék és láncfonallal szőtt strapabíró vásznat választottam.

Konzulens: Merényi Zita
Fotó: Szohr Anna
Modell: Lezsák Barbara
Szöveg: Jiang Erzsébet

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

Exploring Cultural Identities

Emese Kocsis
2018

Instagram
Behance
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion and Textile Design, MA Semester Project

In my semester project, I searched for the retention and reinterpretation of cultural identity and traditional values in modern society. The main inspiration was families where more different cultures are mixed.

The aim of the project is to keep in mind the importance of national identity. Furthermore, we need to be open-minded to learning about other different cultures, accepting traditions that form a new community in modern society. It's like a fusion that renews and transforms the culture of the 21s century.

I designed a t-shirt and sweater collection where I used graphic items for the theme display. Short, descriptive texts, main motives, and silhouettes of different cultures. I communicate with the graphics, and that's why I chose the simple forms for the capsule collection.

Supervisor: Adél Kovács
Models: Fanny & Regina
Words: Emese Kocsis
Photo: Máté Duba

Budapesti Metropolitan Egyetem
Divat- és textiltervezés, MA évközi projekt

Féléves projektemben a kulturális identitás és a tradicionális értékek megőrzését és újra értelmezését kutattam a mai modern kultúrában. Főbb inspirációmat azok a családok adták, ahol több különböző kultúra keveredik. 

A projekt célja, hogy szem előtt tartsa a nemzeti identitás fontosságát és azt, hogy nyitottnak kell lennünk a különféle kultúrák megismeréséhez, a tradíciók elfogadásához, melyek új közösséget alkotnak a társadalomban. Egyfajta fúzió, ami a 21. századi kultúrát újítja és alakítja át.

A téma feldolgozásához olyan póló és pulóver kollekciót terveztem meg, ahol a témát grafikai elemekkel jelenítem meg. Rövid, ismertető szövegek, különböző kultúrák főbb motívumai és sziluettek. A grafikákkal kommunikálok ezért is választottam az egyszerűbb formákat a kapszulakollekcióhoz.

Témavezető: Kovács Adél
Modellek: Fanny és Regina
Szöveg: Kocsis Emese
Fotó: Duba Máté

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra

 
 

NaturAalto

Dóra Darvasi
2018

Facebook
Behance
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, MA Graduation Project

The inspiration of my collection was the finnish organic desing and the working class of Alvar Aalto. My goal was to create lasting and enduring pieces, concerned the Aalto traditions with my clothes. It was important for me to fill my collection with freedom, comfort, and the pieces can be variable. Used materials: linen and cotton. The forming and fabric-using connect the pieces. I created easy-going, common costumes. I materialized the natural urban existence in my collection.

Supervisor: Dóra Konsanszky
Consultant: Nóra Juhász
Photo: Zsófia Bodnár
Words: Dóra Darvasi
Model: Emese - ICON
Make-up: Lilla Batki
Hair: Georgina Rengei
Studio: InDoor

Budapesti Metropolitan Egyetem
Divattervezés, MA diploma projekt

Kollekcióm kiindulása a finn organikus designhoz és Alvar Aalto munkásságához köthető. Célom tartós és időtálló darabok megalkotása, illetve az Aalto-i hagyományok megismertetése öltözeteimen keresztül. Fontos szempont a szabad mozgás, a komfort érzése és a kombinálhatóság. Hangsúlyos anyagok: len, pamut. A formaalakítás, és az anyaghasználat utal több ruhadarab összekapcsolódására. Könnyed, hétköznapi viseleteket hoztam létre. Természetes városi lét kifejezése jelenik meg öltözeteimmel.

Témavezető: Konsanszky Dóra
Konzulens: Juhász Nóra
Szöveg: Darvasi Dóra
Fotó: Bodnár Zsófia
Modell: Emese - ICON
Smink: Batki Lilla
Haj: Rengei Georgina
Stúdió: InDoor

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra