Ribbon Garlic Press

Petra Jankovics
2015
Hungary

Budapesti Kommunkációs és Üzleti Főiskola
Alkalmazott Művészeti Kar
Környezetkultúra szak

OMDK 1. helyezés

 

A Ribbon egy olyan eszköz, ami egyszerű formájából adódóan nem csupán leegyszerűsíti és meggyorsítja a fokhagymapréselés mindennapos és nehézkes folyamatát, de jelentős plasztikai értékkel is rendelkezik egy modern konyhában használatos eszközök sorába illeszkedve.

A lefelé irányuló nyomóerő kihasználásával alkottam meg a tárgyamat. A háromszög formájú fokhagymanyomó talpán elhelyeztem egy fix, az eszköz anyagából kialakított vágórészt. A háromszög egyenlő szárainak csúcsára került a nyomórész, amely ergonómikus kialakításának köszönhetően lehetővé teszi a csuklómozgás természetes irányával megegyező irányú használatot. Ezáltal a tárgy meglehetősen kényelmesen használható kisebb és lényegesen hoszabb tenyerű, illetve ujjú emberek számára is.

A háromszögformából adódóan elegendő volt egyetlen csomópont alkalmazása, aminek köszönhetően az eszköz nehezebben károsodik rendszeres használat során. Emellett nem kell kisméretű alkatrészekkel számolnunk, így minden része könnyen hozzáférhető; ez jelentősen megkönnyíti a tisztítás folyamatát. Ez a megoldás tette lehetővé a nagyméretű vágórész kialakítását is, így a méretesebb gerezdek préselése sem okoz gondot.

Fotó: Dudás Zoltán

___

Facebook 
Email