PETE Clothes Printer Concept

Apor Kovács, 2014, Hungary


Moholy-Nagy University of Art and Design, Design Institute, Product Designer MA

___

The PETE concept merges plastic bottles and creates garments from them according to your taste. The consumer only has to choose the required clothing type, colour and cutting, while the machine gives the amount of PET bottles needed for the fabrication and turns the bottles into polyester and prints the garments. This method creates a natural recycling method for plastic bottles and turns the consumer into an eco-designer.

The idea popped out during a trip with my friends visiting the Danube Delta. A rainy season resulted in an increase in the water level, flooding wooden and bushy areas, including vegetation. Along with other debris the flood brought a huge amount of PET bottles. It was sad to think that when the Danube recedes, the land is going to be filled with PET bottles. I truly hope, that in the future can reuse the plastic bottles in our homes, protecting the environment.

The PETE is nothing more than a special trash bin, and currently every household has a trash bin, so nothing is going to change. Including daily meals or even after a party a huge amount of empty PET bottles are left over, which takes up a lot of space in a trash can, so after emptying the bottle we don't have to do anything other than to place it into the machine, to get the clothes. Using PETE there will be less junk in our rivers and in nature, all of this contributes to a healthy household.


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Design Intézet, Formatervező MA 

___

2014-ben 12. alkalommal hirdették meg az Electrolux Design Lab pályázatot, amelyre 74 országból 1700-an neveztek be. „A jövő egészséges otthonainak megteremtése” témakörben olyan kreatív koncepciókkal jelentkezhettünk amelyekkel egészségessé és fenntarthatóvá tennénk a jövő otthonait. Én a ruhaápolás kategóriába neveztem a használt PET palackokból ruhát készítő háztartási gépemmel, amivel bejutottam a legjobb hat közé.

Az ötlet a Duna Deltában jutott eszembe. Az árvíznek köszönhetően a Duna rengeteg PET palackot hozott magával, amikor a csónakban ülve elkezdtem gondolkodni, hogy miért kell a PET palack újrahasznosítást rábízzuk a szeméttelepekre, miért nem tudjuk újrahasznosítani saját háztartásunkba. Jelenleg a PET palackok nagy részét Kínába szállítják, és ott ruhát készítenek belőle, de ha lenne egy háztartási gépünk, így a szállítóhajók és az üzemanyag költségét megtudnánk sorolni és ezzel óvnánk a környezetet.

A gép működése a 3d nyomtatók alapelvén működik, mivel jelenleg is vannak polyester alapanyaggal működő 3d nyomtatók. A plusz funkció, amire képes, hogy beolvassza a PET palackokat és műszálat húz belőlük. A műszálból pedig különböző kötésmintákat és különböző szabásmintákat tud nyomtatni a felhasználónak.

A név választás: PETE - PÉTER - Gyerekkoromba gyakran összepiszkolt nadrágban érkeztem haza az óvodából, és édesanyám, mindig azt mondta: ,,Nem baj, majd Zsuzsi kimossa" - Zsuzsi volt a mosógépünk, ezért úgy gondoltam, hogy ha egy háztartási gépnek rendes neve van, az csak ember közelibbé teszi és viccesebbe. Ekkor jött az ötlet, hogy a PET szó után, ha berakom az Electrolux E ikonját, megkapom a PETE nevet.