People on the Line 7 Gif-Comics

Krisztina Bogó
2015
Hungary

Behance
Email
Web

 

MOME, Graphic Design, MA Graduation Project

The topic of my diploma research was the presence and the behaviour of the people on public transport. In my masterpiece, I adopted stories and typical phenomena related to Budapest in a gif-comics format. These stories are real, apart from my experiences I collected them from friends, as well as from public transport related blogs and social media groups .

The project’s documentary nature needed a genre which could fit several different stories. I chose the gif-comics genre. The gif-comics is an experimental field, which blends two genres. The gif is an image format

suitable for iterating a sequenced image and it plays them in a loop. This feature highlights and amplifies the repeated content. The comic is a cultic book genre of storytelling in which the artist, like in illustration, leads the reader through a world of his own visual world. Completed with narration, dialogue and onomatopoeic word opportunities, it can give a complex film experience to the viewer due to its frame by frame nature.

Supervisor: László Csáki
Consultant: Péter Fazekas
Werk: Dániel Kajcsa
Web: Béla Hegyi

___

MOME, Tervezőgrafika szak, MA diploma projekt

Mestermunkám a budapesti tömegközlekedéssel kapcsolatos történeteket és jelenségeket dolgozza fel gif-képregény formájában.

Az adaptált történetek valósak, saját élményeim mellett kérdőíves gyűjtést végeztem ismerőseim közt, illetve internetes forrásokból- közösségi oldalak és a témában található blogok vagy fórumok- „talált” leírásait használtam fel.

A projekt dokumentarista jellegéhez egy olyan műfajt választottam, amellyel több rövid történetet lehet elmesélni. A gif-képregény egy kísérleti terület, ami két műfaj ötvözete. A gif egy olyan képformátum, mely szekventált kép lejátszására is alkalmas és az adott képsort loop-ban ismétli. Ez a tulajdonsága kiemeli, felerősíti tartalmát a repetíció által. A képregény műfaja a történetmesélés kultikus formája, amelyben az alkotó saját rajzi világán keresztül vezeti az olvasóját. Kiegészülve a narráció, a dialógus és a hangutánzó szavak lehetőségeivel, így komplex filmélményt ad kockáról kockára a nézőnek.

Témavezető: Csáki László
Konzulens: Fazekas Péter

Werk: Kajcsa Dániel
Web: Hegyi Béla

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare