No. n Video Installation

Flóra Mihalik
2015
Hungary

Behance
Vimeo
Email

 

MET, Fotográfia szak, BA diploma projekt

Sétálok. A semmiből jön egy érzés, az az általános rossz közérzet, tudod milyen az… na, pont olyan!
A külvilág lelassul. Mi történik?
Félek.
A szívem hevesen kalapál.
Fáj.
Kapkodom a levegőt, nem érzek semmit.
Megfulladok.
Ráz a hideg, közben izzadok. Mi ez? De nekem mennem kell! Nem tudok megmozdulni, ólomból van a testem. Valaki néz. Valaki beszél hozzám.
Nem hallok semmit. Nem értem. Menj innen! Hagyd abba!
Egyedül vagyok. Azt hiszem, valami nem stimmel.
Bolond vagyok?
Most meg?
Eltűnt.

Diplomamunkám a gyerekkoromban kialakult fizikális és lelki világom pánikrohamaiban átélt érzetek bemutatása videó installáció segítségével. Fontosnak tartom, hogy a világot ne csak felszínesen éljük meg, hanem fedezzük fel, ismerjük meg a legbelsőbb lelki világunkat, merjünk nyitni, elfogadni, szembenézni. Amióta az eszemet tudom, együtt élek ezekkel a rohamokkal. Úgy gondoltam itt az ideje feldolgoznom, tükröt mutatnom magamnak, és másoknak, akik szintén hasonló problémákkal küzdenek nap, mint nap.

Az installáció címe: No. n, vagyis „n-edszerre”. Az értelmezés segítségére a No. (felsorolás, sorszám) latin eredetű jelölése szolgál. Az n betű viszont a matematikából ismert valahányadik, ismeretlen számot jelöli. Azért választottam ezt a címet, mert tulajdonképpen az installáció is egyfajta roham. Az installációm kivitelezésére három modellt kértem fel segítségül. Mindhárom modell azonos feladatot kapott, egy kivételével, hogy mit mondanak. A térben úgy helyeztem el a felvételeket, hogy a nézőt körbefogják, ezáltal részese legyen a műnek (elzárt térrészlet, három azonos méretű fekete fallal) A tér sötétsége, a kivetített kép nagysága, mind hozzájárul a szorongás érzésének megteremtéséhez. A modellek hosszú időn keresztül csak csukott szemmel léteznek a térben, nem foglalkozva a befogadókkal. Majd egy váratlan pillanatban teljesen egyszerre szemüket kinyitva a befogadóra néznek. A befogadó már érezheti a feszültséget. Majd megszólalnak. Az egyik azt mondja, fáj, a másik, hogy megfulladok, a harmadik, hogy félek. Ez a három szó az, ami számomra leginkább kifejezi azt, amit ilyenkor érzek. A szavak hangereje egyre csak nő, egészen a tetőpontig, amikor is ordításba torkollik. Majd hirtelen visszavált a kép és a modellek ismét csak bámulják a befogadót. A néző amellett, hogy betekintést nyerhet egy pánikroham menetébe, tulajdonképpen „átéli” azt.

Témavezető/konzulens: Pfisztner Gábor
Videóvágó: Kerényi Krisztina
Modellek: Szatory Dorina, Bíró Panna Dominika, Vértesi Ferenc

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare