Motiva Bag Collection

Vanda Berecz, 2013, Hungary


English text coming soon.


Tervezés során a kiindulási pontom egy olyan motívumrendszer újraértelmezése volt, mely a hagyományos magyar népi kultúra alappillérét képezi. A virág, mint a nőiség szimbóluma, a díszítőművészet minden műfajában helyet kap. Bár a variánsok száma szinte végtelen, figyelmem ezúttal nem az egyes virágábrázolás-módok közötti eltérésekre irányult, hanem ellenkezőleg: azt kerestem, ami közös bennük. A mintarajzolás legelső fázisait visszakeresve olyan formai átiratot igyekeztem készíteni, mely a minimalizmus irányába hajlóan is képes megőrizni ezen motívumok karakterisztikáját.

A tervezési folyamat során ebben legnagyobb segítségemre az origami-technika volt. Makettezés közben amellett, hogy rátaláltam a formai egyensúlyra virág és táska között, egy olyan záródási módot is sikerült kikísérleteznem, mely innovatív, ugyanakkor összhangban marad az eredeti tárgy szimbolikájával.

Az, hogy az origami működési elvét a táskák megvalósításának folyamatába is átültethessem, ugyanakkor a tárgy kézműves módszerekkel is kivitelezhető maradjon, különleges technológiai megoldást igényelt. Mivel az alapanyagként szolgáló bőr önmagában nem formálható ilyen módon, egy plusz réteg beiktatása is szükségessé vált. Erre a legalkalmasabb anyag a polipropilén lemez volt, mely még elég rugalmas ahhoz, hogy a használat során ne törjön meg, ugyanakkor a kívánt forma megtartásához kellő merevséggel bír.

Így született meg az 5+1 darabból álló táskakollekció.

___

Facebook 
Behance 
Web