Moth Modular Carpet

Zachar Viktória, 2015, Hungary

 

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Kommunikációs és Művészeti Kar, Kézműves Szak, OMDK Craft 1. szekció, második helyezés

___

Munkám címe Moth modular carpet, amely egy sorolható elemekből álló szőnyeg. A tervezés során inspirációt a természetből merítettem. Különböző molylepkék felépítése adta az ötletet egy sorolható elem kialakításához.

Az elemek kapcsolódásának megtervezéséhez a kötés szerkezetét vettem alapul. Ezt a rendszert egyszerűsítettem le geometrikus formákra és nagyítottam fel. Az alapelemek sorosan kapcsolhatók egymáshoz. A sorokon lévő háromszöges formájú fülek láncszemekként egymásba fűzhetők. Az egymás melletti és egymás fölötti szemek összekapcsolódásából alakul ki az összefüggő szerkezet. A sorok szélessége fix méretű (a választott alapanyag szélességétől függ), de az összefűzésnek köszönhetően a kész szőnyeg hosszúsága tetszőlegesen alakítható. 

Az elkészült darabnál 41 db szürke és 41 db fekete elemet/sort használtam (a kész szőnyeg mérete 100cm x 240cm). Ezekhez 3 lehetséges fűzés mintát készítettem, de még ennek a két színnek is számos variációja lehetséges. Mivel a sorok egymásba fűződnek, nincs szükség semmilyen rögzítésre (varrásra, ragasztásra, tűzésre) bármikor szétszedhetők és újra kombinálhatók. Anyagnak polipropilén tűfilcet választottam. 

A végeredményt tekintve egy olyan szerkezetet sikerült kialakítanom, amely stabil, nem balesetveszélyes, mégis könnyedén szétszedhető, variálható illetve bővíthető. A szőnyeg különböző színű soros elemekből állhat, így akár mindenki a neki tetsző színekből alakíthatja ki saját mintázatát.

___

Behance ›
Email ›