Light Me - diploma

Pais Panni

2012

___

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Formatervező szak

___

A LightMe egy három elemből álló lámpacsalád, mely számtalan variációs lehetőségéből adódóan a világítótest számos funkcióját betölti. A lámpakollekció formavilágát a tűzrakásnál használatos gyújtós ihlette, ezt a hagyományos megjelenést ülteti át napjaink tárgyvilágába. A kollekció darabjai különböző lábazat-kialakításuknak köszönhetően egyedi karakterrel, önálló identitással és variábilis funkcionalitással rendelkeznek. 

A legrövidebb lábú lámpa neve Buddy, egyszerre utalva az angol bud, azaz rügy, illetve buddy, azaz kishaver szavakra. Woody a legbohókásabb, felemás családtag, neve az angol erdő szóból származik és egyszerre céloz a hasonlóképp különcnek mondható Woody Allen karakterére. A harmadik faág rendelkezik a legvékonyabb, leghosszabb lábakkal, ezért kapta a Twiggy nevet a híres modellre utalva, aki szintén az angol twig, azaz ágacska szóból képezve kapta nevét. 

A lábak kialakítása meghatározza a használat módjának lehetőségeit is – kilincsre akaszthatók, asztal szélére ültethetők, polc peremére fektethetők, lógathatók, állíthatók vagy akár a kertben a földbe is leszúrhatók a különböző lámpák. A fényhatás a változatos térbeli elhelyezési lehetőségeken túl a plexicsőben elhelyezett világító egység elforgatásával is manipulálható. A lámpák ledes fényforrással világítanak, hálózatról és akkuval egyaránt működnek, így még könnyebben mozgathatók, rakásolhatók a lakáson belül és kívül is.

A tárgy fontos részét alkotja a csomagolás is, a tűzrakás szimbolikus története itt kezdődik. Az egyszerű, felcímkézett papírhengerből a lámpa darabjait annak kábelével összekötve egy jelképes gyújtós halomként vehetjük elő, ami az összeállítás és bekapcsolás után változik izzó faággá. 

___

Email
Web