'Lármaház' Winery Concept

Melinda Kósa
2016
Hungary

Email

METU, Interior and Environment Design, MA Graduation Project

It's interesting to see how much a building’s functionality change throughout the years. Evidently a building's life at its birth is designed to suit multiple functions. During the years, the needs change together with lifestyle changes. Despite these changes, we are able to transform these buildings into liveable and usable spaces over and over again. This is how the ever degrading number of smaller vineyards can escape. Along the upper plains of Balaton we can find a generous number of derelect and abandoned press-houses and cellars.

I was seeking to find solutions for these issues during my dissertation research, my selected press-house was reconsidered into a newly designed winebistro that was expanded into a so called Lármaház. This expansive building encompases a wine-workshop,wine-terrace and wine-cellar. The comfort of the guests is secured through the converted water dunkbaths called pancsolók. After a tiring day one has the opportunity to recover within the Másnapolók.

Supervisor: Péter Mátrai

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

METU, Belsőépítész környezettervező művész szak, MA diploma projekt

Érdekes látni, hogyan változik egy épületnek a funkciója az évek során. Persze már születésükkor is úgy épültek fel, hogy több feladatnak is megfeleljenek. Az évek alatt a szükségletek az életvitellel együtt változtak. Ezen változások ellenére is képesek vagyunk az épületeket újra és újra élhetővé, használhatóvá tenni. Így menekülhetnek meg a mára már megfogyatkozó kisebb szőlők, borászatok. A Balaton-felvidéken is lehet szép számban találni elhanyagolt, elhagyatott présházakat, pincéket.

Diplomamunkám során erre a problémára kerestem megoldást, ami során a választott présházat újra gondoltam és borbisztrónak alakítottam át, majd kibővítem egy úgynevezett Lármaháznak. Ez a terjedelmes pince egy Borműhelyt, Borteraszt és Borospincét is magában foglal. A vendégek kényelmét a fürdő dézsákból kialakított Pancsoló biztosítja. Egy fárasztó napot pedig a Másnapolókban van lehetőség kipihenni.

Témavezető: Mátrai Péter