Komida ételdoboz

Csernák Janka

2012

___

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Fémműves szak, MSc

___

A diplomamunkát megelőző elméleti kutatás során a nomádsággal, illetve annak mai, városi formáival foglalkoztam. Elég régóta érdekelnek komolyabban az életmód finom változásai, vagy az, ahogyan a szokások és magán-rítusok beépülnek a kollektív gyakorlatba. A mai, hétköznapi városban cirkálás közbeni "táplálékszerzés" sok szempontból elég problematikus, mert a lehetséges megoldások (takeaway, ételfutár, stb) rengeteg hulladékot termelnek, és sokszor az étel minősége sem megfelelő. Emellett egyre többen vannak, akik szívesen és sokat főznek, és leggyakrabban ezt fogyasztják, egyrészt, mert ez megbízható, másrészt, mert személyes és ezt megosztani valakivel sokkal többet jelent, mint mondjuk elvinni ebédelni.

A tárgycsoport tehát alapvetően egy mai, európai étrendet igyekszik lekövetni, ezért is szerepel benne a leveses és a szilárd ételhez való dobozka, plusz egy evőeszköz készlet, és a kendő, ami lényegében az abroszba kötött aratóebéd gesztusát hozza vissza kicsit: egy bárhol leteríthető térszeletke, ahol ez az étel nyugodtan és örömmel elfogyasztható.
Az anyagválasztás úgy alakult ki, hogy egy könnyű, mégis jó hőtartó és nedvességgel is megbirkózó anyagra volt szükség. A lakkal kezelt fa egy meglehetősen régóta ismert módja a hőtartó edények elkészítésének, ezt ebben az esetben egy műgyantával beitatott juharfa- anyag helyettesíti, illetve megoldható nanorétegű impregnálással is. A készletet kiegészítő evőeszköz-pár, ami az edények speciális igényeihez illeszkedik- ezek lézervágott, préselt rozsdamentes acéllemezből készülnek. Az egyes elemeket egy vízhatlan és egy kendőszerűen, többféleképpen megköthető textilborítás fogja össze.

___

Email
Behance