Kocka Bar

Minusplus
2013
Hungary

The Kocka bar is located in the heart of the entertainment district of Budapest, in the busy junction of a pedestrian walkway and the bar-street of Kazinczy utca. Its freestanding situation is unique in the surrounding, and the monolithic cubic volume (kocka translates to cube in Hungarian) is an easily recognizable landmark. The building is a restoration of a hundred year old workshop.

Due to structural problems only the surrounding walls could be kept of the original building, which allowed a completely free treatment of the inner spaces. To connect them to the bustling urban environment the envelope is pierced through by large openings to all directions. Apart from the restored historic street façade, the volume is remodelled with contrasting clear, white tiles, enhanced by the extraordinary lighting. The rooftop terrace expands the link between the bar and the city. Due to the new owner the profile of the building has significantly changed recently. The bar with a new interior and exterior design has opened its doors in August 2015.

Architect: Zsolt Alexa, Donát Rabb, Ákos Schreck, Ferenc Kis, Tímea Molnár, Szabina Pap, Balázs Turai
Lighting fixtures: András Jánosi
Graphic design: Péter Oroszlány
Photography: Tamás Bujnovszky, Bertalan Soós
Location: Kazinczy street 48, Budapest, Hungary

___

A Kocka, a Kazinczy utca régi-új, most már kétarcú individuuma, több körülmény szerencsés együttállásnak köszönheti a létét. Az egyik ilyen körülmény, hogy a Madách sétány vonala mentén a kilencvenes években máig fennálló bontási tilalmat rendeltek el. A korábbi üzemi célú épületet tehát megtartották, és a tulajdonos többfunkciós szórakozóhely létesítését határozta el. A formájából adódó munkacím, a „Kocka” annyira találónak bizonyult, hogy rajtaragadt a név. A Kocka eredetije a múlt század elején épült, raktárként és irodaként használták, de voltak benne még villamos transzformátorok is. Első benyomásra szokatlan az épület körbejárhatósága (talán magánya), ugyanakkor gondolkodásra késztet. ... Valójában az okozza ezt az érzést, hogy jelenleg a belső oldalát látjuk az egykor telkeket elválasztó kerítésnek. ... Így válik az egykori udvar városi térré, a Kocka jellé, világítóan fehér ikonná a sétány végén. ... Ezen az udvaron alig száz négyzetméternyi területet foglal el maga az épület, mégis egyfajta új tér-fragmentumként van ott jelen, mely tán egy új dimenziót, felfúvódó mikrouniverzumot, tágít ki a belsejében. A Kazinczy utcáról nézve kétszintesnek tűnő tömb ugyanis – a szinteltolás eszközét alkalmazva – 6+1 használati szintet rejt magában egy olyan összefüggő térben, mely a központi lépcső köré szerveződik.

A tulajdonos és profilváltás folytán az épület belső tereit és külső felületét nagymértékben átalakították 2015-ben. A bár BRKLN néven ez év augusztusában nyitotta meg újra kapuit.

Építész: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Kis Ferenc, Molnár Tímea, Pap Szabina, Turai Balázs
Világítástechnika: Jánosi András
Grafikus: Oroszlány Péter
Fotó: Bujnovszky Tamás, Soós Bertalan
Helyszín: Magyarország, Budapest, Kazinczy utca 48.

___

Facebook ›
Email ›
Web