Kísérleti/hibrid bútor - diploma

Mónus Kata

2012

___

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Textiltervező szak

___

 

Diplomamunkám témájául egy olyan kísérleti tárolóbútor tervezését választottam, amely textiltervezői szemlélettel készül. Amelyben a lágy anyag más anyagminőséggel történő szerves találkozása valósul meg oly módon, hogy eközben és ezáltal elrugaszkodik a bútortervezésben megszokott sémáktól, és a textil az applikáción túlmutató egysége a tárgynak.

Textiltervező hallgatóként a bútortervezésben megszokott tervezési metódusnak ellentmondva egyfajta fordított tervezési módszert alkalmaztam. A tárgy experimentális jellege miatt a különböző anyagminőségek közötti kapcsolatot helyeztem a középpontba, és anyagkísérletekre bíztam magam. Igyekeztem megtartani egy olyan nyitottságot, ahol az anyag alakítja a formát és funkciót.

Az elkészült bútor esetében elsődlegesen nem a hétköznapi értelemben vett hasznosságon van a hangsúly; mint ahogyan a ruhatervezésben is egymástól elhatárolható területet alkotnak a „haute couture” (a magas minőséggel előállított, ám kevésbé hordható, inkább látványos) darabok és a „prêt-à-porter” (a mindennapi viseletre tervezett) ruhák, két hasonló irányvonal a kortárs bútortervezésben is megmutatkozik. Az általam tervezett tárgy pedig olyan jellegzetességeket mutat, melyek miatt a míves kézi megmunkálású, kisszériás, látványorientált bútorok világába illeszkedik.

A tárgyat kettő darab kőrisfából készült bútortest, és az őket összekapcsoló körkötött textil struktúra alkotja, ahol a textil rész nyúlási mértéke tetszőlegesen alakítható azáltal, hogy a fa elemek térben egymáshoz képest elmozdíthatók - távolíthatók vagy éppen összetolhatók.

A kész tárgy egy kísérleti darab. Nevezhető gesztusbútornak, gondolataim és érzéseim tárgyiasulásának, mely a formatervezés és a képzőművészet határmezsgyéjén helyezkedik el. A tervezési folyamat pedig útkeresésnek is felfogható, mely elérte célját: számos lehetőséget látok a koncepció továbbfejlesztésében, és a jövőben szívesen foglalkoznék további hasonló szemléletben fogant bútordarabok létrehozásával.

Fotó © Hegyháti Réka 
Szöveg © Mónus Kata

___

Email
Web