Kísérleti ülőbútor - diploma

Bozsik Tamás 

2012

___

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Formatervező szak

___

Diplomamunkám témájának egy olyan bútor megtervezését választottam, amely az ülő és bizonyos tároló funkciók betöltésére hivatott. 
Munkám során az ülés és a fekvés közötti pozíciók kielégítésére kerestem a választ, mely egy lendületes formában fogalmazódott meg, ezzel a gesztussal életre keltve egy új bútorkategóriát. 

Az általam létrehozott bútor mentesül minden számomra környezetidegen agyag, idegen anyagból gyártott kötőelemek felhasználása és a tömeggyártás számára előnyős technológia alól. Úgy gondolom, hogy igazán természetes hatása csak a valóban természetes anyagokból készült bútornak lehet. Olyan tárgyat próbáltam létrehozni, mely felidézi a bútorok elfeledett értékeit, rávilágít a természetes anyagok fontosságára és időtlenségére, emellett modern felfogásban eleveníti fel a minőségi kézműves technológiák erényeit. 

A váz anyaga kőrisfa, melyen az ülőfelületet egy 6mm vastagságú rétegelt nyírlemez képezi. Erre fedőkárpitként egy 10mm vastag ipari nemez réteg került. A váz csomóponti kapcsolatai hagyományos fakötéssekkel, fészkes és átmenő csapozással valósultak meg. A bútor alsó részén, az ülőfelület alatt kisebb tárgyak tárolására alkalmas tárolórészt alakítottam ki, a két hosszanti merevítő elem közé szerelt szintén nemezzel borított rétegelt nyírlemezzel. A bútorhoz készült kettő darab díszpárna is, melyek a további kényelmet szolgálják.

fotó © Hegyháti Rékaszöveg © Bozsik Tamás

___

Email
Web