Kéménylakás - diploma

Szabó Lajos 

2012

___

 Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építőművész szak, MSc

___

Célom a gázgyár (Budapest, Graphisoft park) építészeti értékeinek megóvása mellett egy 1-2 fő számára alkalmas lakótér kialakítása, ahol új funkciót kapnak a szinte sosem látott terek, mint például a füst csatorna és a kémény kürtő. Az elérhetetlen külső homlokzat tapintható, belső téri elemmé válik. A hozzáépítés nagyrészt az elbontott gyárépületek anyagaiból készül. A kéményen homlokzatát kifelé nem nyitottam meg. A kazánház alagsora és füstcsatornája használható közlekedésre. Ezen keresztül juthatunk el a rókatoroknál kialakított bejáratig. A kémény belső átmérője 220cm. Egy külpontos, csigalépcső vezet végig bennünket a kéménykürtőben, melynek köszönhetően minden szinten a falig futtatott lapok már kabinajtó szélességűek. Így itt a kémény falának áttörésével válnak bejárhatóvá a kapcsolódó terek. Mint egy élére állított hosszúház, a „tornácról” nyílnak a különböző funkciójú helyiségek. Fölfelé haladva a privát szféra erősödik:
I. konyha, II. fürdőszoba, III. hálószoba, IV-V. könyvtár, V. könyvgaléria. 
Az ötödik szinttől a lépcsőház központos csigalépcsőben folytatódik, az így nyert kifli alakú térben további könyvespolcok sorakozhatnak a kéménykürtőben. A kémény és a kazánház ipari jellegét hivatott ellensúlyozni a lakó funkciókat tömörítő hasáb belső terét uraló látszó fa szerkezet.

A hozzáépítés homlokzatkezelése nem kíván eltávolodni az őt befogadó építmény megjelenésétől. A kémény párkányokkal és kétféle színű téglával díszített palástja gyakorlatilag átfordul a hasábra és azon körbefut. Az északi, teljesen zárt homlokzatot nézve nem egyértelmű, hogy új, vagy 100 éves épületrészről beszélünk. A délnyugati oldalon, ahol a hasáb kifordul a kéményből, egy éles vágással és az 5 szint vertikális megnyitásával jelzem, hogy itt mégis elválik az új terv a régitől.

___

Email