IRONmade'n Collection

Zsófia Alíz Németh
2015
Hungary

Facebook
Behance
Email

MOME, Fashion and Textile Design, MA Graduation Project

The main concept of my master’s degree project is to change how people relate to rust, rusting. It is not an undesirable side effect, but a print made by nature and chance. With the technology applied by me, it is impossible to create two similar pieces. Each of the prints is unique and unrepeatable, such as natural creatures.

Supervisor/Consultant: Emese Benczúr
Model: Natali Toot
Makeup: Kata Huszár
Photo: Ora Hasenfratz

___

MOME, Divat-és textiltervezés szak, MA diploma projekt

A mestermunkám célja a rozsda, illetve a rozsdafoltok negatív megítélésén változtatni. Ne eltávolíthatatlan szennyeződésként tekintsenek rá, hanem mintaként, amelyet a természet és a véletlen alkotott. Az általam kikísérletezett technológiával - amely a vas rozsdájának kémiai elszínezésén alapszik - ugyan olyan körülmények között sem lehetséges két ugyan olyan darabot létrehozni. Minden egyes minta egyedi és megismételhetetlen, mint bármi, amit a természet teremt.

 Az IRONmade’n kollekció darabjai tiszta pongé hernyóselyemből készült oversize jellegű ingruhák, amelyeket varrás után átitattam egy vegyszeres oldattal, majd összehajtva élére „vasaltam” egy rozsdás lemezzel. A vegyület a vassal reakcióba lép, és kék csapadékot képez, amely néhol a jellegzetes narancsos rozsda-barnával keveredve különféle zöld árnyalatokat ad. A mintázat pedig maradandó, akárcsak maga a rozsdafolt.

Témavezető/konzulens: Benczúr Emese
Modell: Natali Toot
Smink: Huszár Kata
Fotó: Ora Hasenfratz

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare