Imperfection Collection

Réka Poláková
2019

Instagram
Email

Budapest Metropolitan University
Fashion Design, BA Semester Project

The aim of my collection was to strengthen the current social movements that advocate the beauty of the ‘imperfect’ or ‘defective’ body. Even though there are already palpable elements of success in the attempts of creating a more inclusive society, there are still institutions that promote surreal and unattainable ideals of beauty.

In this collection the emphasis is on different dermal mutations such as the werewolf syndrome, the bubble man syndrome, skin pigmentation, and freckles. The references to these cases are displayed on the dresses at the reflective areas.

Supervisor: Zita Merényi
Photo: Anna Szohr
Model: Lucy - Avantage Models
Words: Réka Poláková

Budapesti Metropolitan Egyetem
Kézműves tárgykultúra, BA évközi projekt

A kollekció létrehozásával az volt a célom, hogy rávilágítsak az átlagostól való eltérés esztétikájára, illetve azt minél elfogadhatóbbá tegyem. Nap mint nap szembesülök azzal, hogy a társadalom szűrőjén csak a szép, a tökéletes jut át, a megszokottól eltérő, hibásnak tartott kirekesztődik. Ez ellen tennünk kell! Tehát az egyén is lehet szép, ha egyenetlen a bőre, vagy ha egy-két elszíneződés figyelhető meg rajta. Igaz, manapság már egyre nagyobb hangsúlyt kap az elfogadás, de még mindig nem kellőképpen.  

A kollekcióm létrehozásánál olyan bőrhibák inspiráltak, mint a „farkasember” szőrzete, a „buborékember” hólyagjai, a pigmentfoltok, illetve a tűzfoltok. A ruhákon próbáltam úgy elrejteni a bőrbetegség megmunkált asszociációit, hogy csak a tükrös felületen legyen az látható, ugyanis ezeket a bőrproblémákat a viselőjük teljes mértékben el akarják rejteni. Létrehozásuknál így arra törekedtem, hogy ezek a kraftos felületek minél esztétikusabb külalakot nyerjenek, ami által az elfogadás még inkább megvalósulhat.

Konzulens: Merényi Zita
Fotó: Szohr Anna
Model: Lucy - Avantage Models
Szöveg: Poláková Réka

___

A projekt az NKA támogatásával került bemutatásra