Holy Light

Nóra Németh
2015
Hungary

Behance
Email

MOME, Ceramic Design, MA Graduation Project

My diploma project is an attempt to create an object that has the ability to transform a neutral place into a sacred environment. Some institutional buildings such as prisons or hospitals strive to answer the lack of a chapel by dedicating to this purpose a room which, in many cases, hardly inspires spirituality. In my master degree work I used symbols and ancient principles that, once applied on an object, are capable of transcending a given space. I worked on a glass lens which, once applied on an altar, collects and disperses light in a mystic way that contributes to a spiritual experience.

Supervisor: Balázs Orlai
Consultant: Balázs Sipos
Photographers: Csaba Gasparik, Benedek Bognár

___

MOME, Kerámiatervezés szak, MA diploma projekt

Mestermunkám kísérletet tesz egy olyan tárgy megalkotására, amely képes egy semleges, profán teret szakrális térré alakítani. Több olyan intézményről is tudunk – többek között kórház, börtön… stb. – amelynek szüksége van az általam felvetett probléma megoldására, hiszen a fent említett intézményekben gyakran nincsen lehetőség kápolna, vagy egyéb vallásos tartalommal bíró tér kialakítására.

Szakdolgozatomban és mestermunkámban olyan szimbólumokat és ősi törvényszerűségeket kutattam fel, amelyek által az általam tervezett tárgyak formai kialakításukból adódóan képesek a teret transzcendenssé alakítani. A megtervezett oltár középpontjában egy üveglencse gyűjti össze és szórja szét a beérkező fényt. Ezt az üveglencsét egy strukturált felületű paraván keretezi. A terveimben megjelenő tárgyak lényege, hogy bármely profán térben installálhatóak.

Témavezető: Orlai Balázs
Konzulens: Sipos Balázs

Fotó: Gasparik Csaba, Bognár Benedek

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare