ESA Museum Concept

Dániel Szemerey
2015
Hungary

Facebook
Email

BME, Építészmérnök szak, MSc diploma projekt

Magyarország 2015. február 27-én hivatalosan tagja lett az Európai Űrügynökségnek. A diplomám célja az ezzel járó lehetőségek feltárása és építészeti következményeinek a megtervezése.

Az ESA-ba való belépésünk lehetővé teszi, hogy a nagy európai űrkutatási cégek (OHB, Airbus, Thales Alenia) Magyarországon is alapíthassanak gyárat, hiszen az ESA pályázati rendszer regionálisan szűri a pályázókat. Politikailag pedig az egyre nagyobb számú kelet európai ország belépése és így azok képviseletének a szükségessége sürgeti a támogatást.

A diplomám programja tehát a privát szektor felől egy űrkutatási központ kijelölése és beépítésének megtervezése, a nemzetközi politikai oldalról pedig ennek az űrkutatási központnak a megtámogatása egy ESA Múzeummal.

A múzeum koncepciójának legfőbb lényege a tudomány és technológia reprezentációja formai transzformáció nélkül, hiszen a futurisztikus forma gyorsan elavul és a transzformáció pedig a reprezentálni kívánt eszmét torzítja. A ház ezért arra törekszik, hogy a kiállított tárgyak önmagukért álljanak. Egy megemelt, külső tartószerkezetről beakasztott transzparens hasáb a múzeum, melyben a tárgyak és a rámparendszer szintén fel vannak akasztva, illetve mely alatt át lehet sétálni és autózni, így minden oldalról megcsodálhatóak a tárgyak.

Témavezető: Jancsó Miklós DLA

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare