'Asaro' Collection

Eliza Ambrus-Varga
2016
Hungary

Facebook
Behance
Email

MOME, Textile Design, BA Graduation Project

The collection is insprired by Papua New-Guinea. Plenty of tribes live in this country, but the Asaro tribe was the most exciting for me. They use very interesting and different materials in their everyday life, these are the mud that they put on their body, the net, of what they make sacks, and the most important characteristic is their huge mask made of mud. I used these characteristics during the design process. I created organic and big forms and shapes,like I saw on the masks, and used materials that refer to this tribe. I choose a black cotton net and a special textile paint that gets puffy at big heat, and with this, I could reach a muddy effect. The other significant material is a black wool fabric that has a textured, leather-like surface.

My goal was not creating a tribal costume, but I wanted to integrate this tribal inspiration into a wearable capsule collection.

Consultant: Edit Szűcs, Enikő Bodnár
Photo: Andris Vizi
Models: Kat - Visage, Tom - WAM
Make-up: Lilla Rónai
Hair: Baláz Sik

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

MOME, Textiltervezés szak, BA diploma projekt

A kollekciót Pápua Új-Guinea inspirálta. Számtalan primitív törzs él ebben az országban, ezek közül az Asaro törzs volt számomra a legizgalmasabb, akiknél nagyon érdekes anyaghasználatot figyeltem meg, ezek adják a kollekció esszenciáját: egyrészt a sár, amivel bekenik a testüket, másrészt a háló anyag amiből zsákokat készítenek, és a legfőbb ismertető jelük az óriási sárból készített maszk, amit a fejükön hordanak, és a kezükkel szobrászhoz meltóan alakítják a plasztikus formákat.

Ezeket a jellemvonásokat használtam a tervezésem során. Olyan formákat hoztam létre, amelyek szintén nagy, plasztikus formákat követnek, valamint az anyagválasztásban is a törzsre jellemző anyagokhoz nyúltam vissza. Így esett a választásom a hálóra es egy speciális hőre puffadó textilfestékre (thermostabil habnyomópép), amellyel teljesen vissza tudtam adni a saras hatást.A kollekció egyik meghatározó anyaga egy fekete, közelről bőrhatású, erősen textúrált anyag, amely kívülről műanyag borítású, ám belülről 100% gyapjú, így a bőrnek is kellemes viselet.

Nem az volt a célom, hogy egy törzsi ruházatot hozzak létre, hanem ezt az ősi kultúrát szerettem volna beemelni egy modern kapszulakollekcióba, amely tartalmaz hordható elemeket, és olyanokat is amiket tovább kellene finomítani ahhoz, hogy teljes mértékben hordható legyen, és ne csak az extravagáns réteg számára.

Konzulens: Szűcs Edit, Bodnár Enikő
Fotó: Vizi Andris
Modellek: Kat - Visage, Tom - WAM
Smink: Rónai Lilla
Haj: Sik Balázs