Architecture on Photography...

Zoltán Dévai
Norbert Juhász
2015
Hungary

Architecture on Photography, Photography on Architecture

A címben említett két hasonló, de mégis más alkotói műfaj találkozik és baráti beszélgetésbe merül. Az egyik a másikról beszél, a másik az egyikről: nem a teremtésükről, jövőjükről, hanem hétköznapjaikról,  közös témákról, közös nyelven. Nem akarják egymást meggyőzni vagy megváltoztatni - egyszerűen csak ismerkednek. Az architektúra a fotón van, a fotó az architektúrán van.

Ennek a párbeszédnek a szócsövei jelen esetben mi, az alkotók vagyunk. Nem akarunk létrehozni egyetemes igazságot, csak találkozásuknak egyfajta olvasatát, a miénket mutatjuk be. Ez csak egy fejezet a két művészet "barátságának" regényében.

Munkánkban az építészetet és a fotót szeretnénk egyenrangú felekként összehozni. Nem építészeti fotót és nem a fotó számára létrehozott díszletet, hanem egy egymásra kölcsönösen ható gondolatiságot akartunk készíteni.

A fényképész jellemzően egy térbeli szituációt képez le egy síkbeli elemmé. Az építész síkban, rajzokon kommunikálva, síkokból hoz létre teret. Mindkét szereplőnek fontos a tér: egyik síkká absztrahálja, másik síkok segítségével hozza azt létre. Nagyon közel táncolnak egymáshoz: munkánk egy új, közös olvasatukat keresi.

BME-TDK, képzőművészeti szekció, első díj, 2014
OMDK, installáció szekció, különdíj, 2015

___

Facebook Norbert
Facebook Zoltán ›
Email Norbert
Email Zoltán