62.04 Bútorkollekció

POS1T1ON

2012

___

A 62.04 Bútorkollekció a POS1T1ON második bútorterve, amelyben a USE UNUSED csapat bevonásával találták ki és valósították meg a design koncepciót. 

Egy ilyen feladatban mindig fontos, hogy a résztvevő tervezők képviselhessék és felismerhetővé tegyék a saját tervezési filozófiájukat. Célunk volt a POS1T1ON és a USE UNUSED sajátos identitásának egyező vonásainak felkutatása, amely izgalmas részét képezte a tervezési folyamatnak. A USE UNUSED inspirációi között mindig is hangsúlyos szerepet kapott az 50-, 60-, 70-es évek divatja illetve a konfekció ruha készítés műfaja. A POS1T1ON hasonlóképp kedveli ennek az időszaknak a funkcionalista egyben nagyon minőségi minimalizmusát. Hosszú heteket töltöttünk el brainstorming és a közös mood boardok elemzésével, amíg végül megtaláltuk azt a közös kreatív irányt, ami mindannyiunk számára szerethető volt.

A 60-as évek magyar tárgykultúrája, viseletei építészete a nemzetközi élvonal újraértelmezésével, egyszerűsítésével jellemezhető. Ugyanakkor a rendszer zártságából adóan egyszerre nagyon magyar is. A korszak nyaralóépítészetét promotáló prospektus-t lapozgatva éreztük aktualitását a jelen korra vetítve is. A korosztályunk számára már egészen mást jelent ez a formavezetés és az egész korszak filozófiája. Leginkább a vizualitásban és a tömegkezelésben, a tervek (elsősorban építészetei tervek) grafikai minőségében leltük meg azt az inspirációt, ami pályára állította a munkát. A korszak sajátosság is, illetve a tervezők közös ráérzése az utópisztikus űrkorszak, és a hozzá társított minimalista, sokszor szürreális formavezetésére, amely szintén erősen megjelenik az elkészült bútorokban.

___

Design: POS1T1ON és USE UNUSED
Kivitelező: Temcsák Endre, Etwood Kft.    
Fotó: Hencz Péter
Modell: Tóth Anna