A Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa arculattervezési pályázat nyertese


Alkotók:
Ács Attila
Fölföldi Fruzsina
Kiss József Gergely
Köves Lili

Email

Debrecen célja 2023-ban, mint kulturális főváros a tehetség és az érdeklődők városba vonzása lesz. Működése ebben az évben legjobban a mágneséhez hasonlítható: úgy vonzza magához a közönséget értékeivel és programjaival, ahogy a mágnes vonzza magához a fém részecskéket.

Ez a gondolat adja koncepciónk alapját, egy egyszerű ötlet ami mindenki számára érthető, könnyen megjegyezhető, emblematikus és egy rugalmas, izgalmas, sokféleképpen mutálható vizuális rendszert képes létrehozni. 

2023-ban, ahogy a nyilak az emblémán és az arculati elemeken: minden figyelem Debrecenre szegeződik majd.

A Logotípia alapját az egyedileg tervezett Debrecen Sans betűtípus képezi.

A nyilak fejezik ki a város központi szerepét, relációban az időponttal.

Az Európai Unió határozata alapján 2023-ban egy-egy magyar és brit város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A kandidáló városok pályázatáról várhatóan 2018 végén dönt egy nemzetközi összetételű bírálóbizottság Brüsszelben. A megelőző évtizedek hagyományától eltérően az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre ma azok a városok pályáznak a legnagyobb eséllyel, amelyek hosszú távon fenntartható kulturális stratégiát mutatnak be. Fontos szempont a pályázatok értékelésekor az európai dimenzió, az államhatáron átnyúló együttműködés, a helyben élők minél nagyobb számú bevonása, a társadalmi szerepvállalással kapcsolatos témák fókuszba állítása és a tudatos közönségfejlesztés, a kultúrafogyasztók körének szélesítése. Az EKF program a korábbiaknál jobban reflektál a helyi közösségek igényeire, a város élhetőségi tényezőire, a program közép és hosszú távú társadalmi, valamint gazdasági hatásaira.

A teljes kiírást itt olvashatod.